Lavendel verrijkt jouw lifestyle

Wat is lavendel

Lavendel kennen we allemaal als plant. Grappig om te weten is dat als je de plant aanraakt er pas geur vrijkomt omdat dan de geurmoleculen knappen. Je denkt zeker dat er maar 1 soort lavendel is maar er zijn wel meer dan 39 soorten. Daarvan heb je weer 300 varianten. Er zijn een aantal die bekend zijn bij ons.

"<yoastmark

Lavandula augustifolie: ook wel een fijne lavendel en deze is eetbaar en winterharde plant

Lavandula-steochas
Lavandula-steochas

Lavandin: deze is bij de meeste bekend omdat hij vaak gedroogd wordt en gebruik wordt om als geur in geurzakje te doen

Lavandula steochas ook wel bekend als de vlinderlavendel. De soort gebruiken mensen vaak als beplanting in de tuin en is niet winterhard.

Lavendel in je tuin

Lavendel doet het in de zuidelijke streken natuurlijk heel goed maar als je de winterharde variant kiest kan het ook bij ons in de tuin goed overleven. Dus wat doe je dan om er te voor zorgen dat jouw lavendel het goed doet in jouw tuin?

Zo verzorg je je lavendel in de tuin

 1. Lavendel houdt van een arme en schrale zandgrond die water doorlaat. Weet je niet of dat zo is dan bekijk je een schepje zand en zoek je de kenmerken van een schrale zandgrond even op.
 2. Schaf een lavendelplant aan. Als je de plant koopt houdt er dan wel rekening mee of het een eetbare soort is als je ook mee wilt koken
 3. Plant de plant op een zonnige open plek. Pluspunt is bij een muur of schutting omdat het dan altijd warmer en meer beschut is. Lavendel kun je het hele jaar planten. Liever niet als het te streng vriest. Houd ook voldoende ruimte tussen de planten. Als je in een pot plant zorg dan dat je een pot hebt waarbij het water voldoende weg loopt.
 4. Vocht is de vijand voor lavendel. Wanneer de wortels te nat zijn dan, gaat de plant dood. Als je lavendel in je tuin in de volle grond zet heeft deze geen water nodig omdat het beetje vocht in de grond al voldoende is voor de plant. Wanneer je lavendel in een pot plant, dan moet ongeveer 2 keer per week een beetje water geven.
 5. Snoei minimaal 1 keer per jaar. Liefst in het najaar na de bloei. De plant kortwieken zorgt er voor dat de onderkant niet kaal wordt. Verwijder de dode takjes en knip de oude bloemstengels weg
 6. Plukken kan vanaf de eerste bloem die uitkomt totdat de plant is uitgebloeid. Wie goed voor zijn lavendel plant zorgt kan er wel 7 jaar van genieten.

Waarvoor kun je lavendel in jouw lifestyle gebruiken

Voor in en om het huis

 1. Lavendel geeft een aangename geur en kalmerend gevoel en rust in huis. Je kunt op verschillende manieren lavendel je huis laten verfrissen. Je kunt in je woonkamer lavendelolie doen in een diffuser of aroma verstuiver. Dit door bij het water 4-7 druppels lavendelolie te doen en door de warmte van de lamp het water en de olie zal gaan verdampen en door de woonkamer wordt verspreid. Je kunt ook geursteentje gebruiken, maar dat zou ik in kleinere ruimte dien. Hang een bosje lavendel in je badkamer of wc en je hebt een natuurlijke luchtverfrisser in plaats van de synthese verfrisser die je vaak koopt.
 2. lavendel verbeterd je nachtrust
  lavendel verbeterd je nachtrust

  Voor het slapen de natuurlijke geruststellende werking van de lavendel zou er ook voor kunnen zorgen dat je beter slaapt. Als je beter slaapt dan heb je betere dromen en heb je een rustige nacht. Je kunt 1 a 2 druppels lavendelolie op je kussen doen. Je kunt ook met diffuser 1 uur voor het slapen gaan vernevelen in je kamer. Muggen vinden de geur van lavendel ook niet echt fijn dus dat is ook een leuke bijkomstigheid. Je kunt ook zelf een lavendel kussen spray maken om nog lekkerder te slapen, dit heb je nodig 1 flesje met verstuiver, 20 ml gedemineraliseerd water, 20 ml alcohol (als je geen alcohol wilt gebruiken kan dit ook vervangen door water), 30-40 druppels essentiële olie (zorg dat je er een koopt die 100% natuurlijk is, dat is het beste of maak hem zelf) Meng het gedemineraliseerd water met de alcohol en de essentiële olie. Giet het vervolgens in een flesje met de verstuiver. Net gewassen kleding geef je ook even spray voordat je in de kast leg. Dan blijft langer lekker fris.

Lavendelolie

Let op als je lavendelolie koopt dat je 100% natuurlijk pakt en anders kun je het zelf maken van de lavendel uit je tuin. Je kunt het voor meerdere dingen gebruiken.

Lavendelolie is heeft erg veelzijdig. Als je het op de huid gebruikt werkt het ontsmettend, antiviraal, antibacterieel en schimmelwerend. Kan dus voor verschillende irritaties van de huid gebruikt worden. Kan ook helpen bij pijntjes en kwaaltjes. Wil je dit zelf proberen dan smeer de lavendelolie direct op je huid.  Voor een slechte adem kun je zelf mondspoeling maken van lavendelolie. Kan ook ontspannend werken voor mensen die gestrest zijn. Je kunt dan lavendelolie in een aroma-verstuiver doen, dan wordt de kalmerende geur door je kamer verspreid. Of het op een geursteentje doen in je slaapkamer. Daarnaast tegen sommige insecten want die vinden lavendel ook niet lekker, denk aan bijvoorbeeld vliegen, muggen en mieren.

insecten houden niet van lavendel
insecten houden niet van lavendel

Dus als je bijvoorbeeld gebeten bent door een insect kun je tegen de jeuk en de pijn er lavendelolie op doen. Na 15 minuten zul je merken dat het gaat werken, mocht het hardnekkige jeuk zijn kun je het ook nog een keer herhalen.

 

Bron artikel in de gezondNU.nl en deskundige die mee heeft gewerkt aan het artikel is Paula van Daalen met haar eigen praktijk de vitale bron. Aromalifestyle.nl, ahealtylifestyle.nl